میکروتیک | روتر میکروتیک | نصب و راه اندازی mikrotik

معرفی شرکت میکروتیک و روترهای میکروتیک

میکروتیک چیست ؟

میکروتیک ( Mikrotik ) یک شرکت تولید کننده سخت افزار و نرم افزارهای شبکه در کشور لتونی میباشد. بیشترین حوزه فعالت این کمپانی در زمینه ساخت روتر و تجهیزات وایرلس میباشد.میکروتیک فعالیت خود را با تولید نرم افزار RouterOS  شروع نمود.RouterOS یک سیستم عامل بر پایه کرنل لینوکس میباشد که با سفارشی سازی و تغییراتی که در هسته لینوکس داده شده میتواند به عنوان یک فایروال و روتر در شبکه فعالیت کند.قابلیتهایی که سیستم عامل RouterOs  دراختیار ما قرار میدهد بسیار متنوع بوده و طیف وسیعی از سرویس های شبکه ای را شامل میشود. این قابلیتها در کمتر روتر و دستگاهی بصورت یکجا وجود دارد ولی در روتر میکروتیک با قیمت ناچیز و طیف گسترده ای از امکانات در اختیار ما میباشد.

 سیستم عامل میکروتیک یا RouterOs به دو صورت در شبکه های امروزی قابل استفاده میباشد :  هم میتواند روی یک pc یا روی ماشین مجازی نصب شود و هم روی سخت افزار خاصی بنام RouterBoard که  برای این سیستم عامل طراحی شده است و توسط خود mikrotik تولید و به بازار عرضه شده است ، در هر دو حالت ما دارای روتر میکروتیک خواهیم بود. روتربوردها سخت افزار اختصاصی میکروتیک بوده که سیستم عامل RouterOs روی آن نصب شده است و به تعدادی پورت شبکه مجهز شده است. سیستم عامل RouterOs در کنار عملیات روتینگ، فایروالینگ و فیلترینگ قابلیتهای بیشتری را در خود پشتیبانی میکند که عملیات مدیریت ترافیک شبکه را آسان نموده است.

قابلیتهای روتر میکروتیک

  • ریموت از راه دور به شبکه از طریق پروتکل های مختلف vpn
  • پشتیبانی از destination nat برای دسترسی به سرورهای داخل شبکه از بیرون
  • پشتیبانی از VRF یا چندین روتر مجازی
  • پشتیبانی از مسیریابی بر اساس Policy-Based Routing یا PBR
  • عملیات Bandwith Shaping یا کنترل ترافیک شبکه و اینترنت و اعمال محدودیت سرعت به کاربران
  • اتصال به چندین ISP و پخش کردن ترافیک اینترنت کاربران روی چندین لینک اینترنت
  • راه اندازی DHCP  در شبکه جهت پیکره بندی پویای کلاینتهای تحت شبکه
  • پیاده سازی quality of service  روی پکت های شبکه
  • سرعت بوت بالای روتر میکروتیک
  • پشتیبانی از آدرس آی پی ورژن 6
  • راه اندازی هات اسپات  ((hotspot و اکانتینگ در شبکه
  • پشتیبانی از پروتکل های مسیریابی MPLS,BGP,OSPF   
  • قابلیت استفاده تنها از مک آدرس برای کانفیگ اولیه دستگاه ( عدم نیاز به آدرس آی پی در ابتدا )

میکروتیک خود اقدام به تولید روترهایی به نام روتربورد ( RouterBoard) نموده است. معروفترین مدل روتربرد میکروتیک در گذشته RB750  بود که هنوز هم در خیلی از شرکت ها در حال کار میباشد و مخصوص شبکه های کوچک تا متوسط میباشد.مدلهای جدیدتر آن نیز مانند RB951Ui-2HnD موجود میباشد که در داخل خود ماژول وایرلس را دارا بوده و بعنوان  اکسس پوینت در شبکه فعالیت میکند.

میکروتیک مدل rb750

نمایی از اتصالات روتر RB750

قابل ذکر است که روترهای میکروتیک مجهز به لایسنس بوده که هر لایسنس یک level دارد.مفهوم level در اصل به میزان استفاده از قابلیتهای دستگاه و توان ایجاد session های مختلف برای کاربران میباشد که از 1 تا 6 متغیر است و توصیه شده در صورت بالابودن تعداد کاربران از لایسنس level 6  استفاده گردد. تجهیزات وایرلس outdoor میکروتیک نیز در بازار موجود میباشند که جهت ایجاد لینکهای رادیویی در فواصل مختلف میتوان از آنها استفاده نمود و به آنها رادیو میکروتیک نیز اطلاق میشود.

سیسکوپردازش با دارابودن کارشناسان خبره و مورد تایید میکروتیک (دارندگان مدارک MTCNA,MTCRE,MTCWE ) آمادگی خود را در خصوص طراحی ، نصب ، راه اندازی و پشتیبانی تجهیزات میکروتیک متناسب با نیاز و سازمان شما اعلام میدارد.این خدمات به شرح زیر میباشد :

  1. استفاده از چندین لینک اینرنت روی روتر میکروتیک بصورت همزمان
  2. اتصال شعبات و دفاتر یک شرکت بهم
  3. مدیریت مصرف اینترنت کاربران در شبکه
  4. اعمال محدودیت روی حجم و سرعت اینترنت کاربران
  5. راه اندازی هات اسپات در شبکه ( مناسب اماکن عمومی ، هتل ها ، رستوران ها و ... )
  6. فیلترینگ سایت ها و آدرس های ip خاص برای کاربران شبکه ( پیاده سازی فایروال متناسب با نیاز شما )
  7. راه اندازی vpn سرور جهت اتصال از راه دور به به بستر داخای شبکه
  8. راه اندازی شبکه وایرلس امن با استفاده از روترهای وایرلس میکروتیک
  9. اتصال به سرورهای داخلی شبکه از طریق پورت فورواردینگ
  10. راه اندازی dhcp و dns سرور در شبکه
مقالات میکروتیک
ویندوز سرور 2016
مهدی

ویندوز سرور 2016

ویندوز سرور 2016 آخرین ورژن سیستم عامل سرور شرکت مایکروسافت بوده که پیشرفتهای چشمگیری نسبت به نسخه های قبلی در دل خود دارد و قابلیتهای زیادی را یدک میکشد. ویندوز سرور 2016 همزمان با ویندوز 10 توسعه یافته و این دو نسخه ویندوز نسخه های سروری و کلاینتی هم بوده که با یکدیگر سازگار میباشند. تکنولوژی های جدیدی در نسخه سرور 2016 معرفی شده است که میتوان به مفاهیمی چون کانتینر (Container) ، مجازی سازی و سرویس های کلود بیس (Cloud-Based) اشاره کرد.

قابلیت های ویندوز سرور 2016

  • کانتینرهای ویندوز سرور و کانتینرهای hyper-v
  • معرفی Storage Replica جهت همانند سازی سرورها و درایو ها
  • مجازی سازی تو در تو یا Nested Virtualization
  • Secure Boot یا بوت امن لینوکس
  • معرفی قابلیت امنیتی جدید با نام Anti-malware
  • ویرایش حافظه و کارت شبکه ماشین مجازی در زمان روشن بودن آن
  • پشتیبانی از داکر
  • نانو سرور Nano Server
  • معرفی سیستم عامل ReFS

معرفی نانو سرور

نانو سرور یک نسخه سبک از سیستم عامل ویندوز سرور 2016 بوده که به عنوان یک بستر برای اجرای برنامه های تحت کلود و کانتینرها بکار میرود. بوسیله حذف ماژول های گرافیکی GUI از سیستم عامل و برنامه ها و بخشهای غیرضروری ، یک سیستم عامل فوق سبک از ویندوز سرور 2016 حاصل می آید که حجم کمی داشته ، منابع کمتری اشغال کرده ، آپدیت کمتری دریافت میکند ، نیاز به ریبوت سرور کاهش یافته و دارای امنیتی بالایی خواهد بود. در نانو سرور برنامه های 32 بیتی پشتیبانی نمیشوند و فقط برنامه های 64 بیتی پشتیبانی و اجرا میگردند.لازم به ذکر است در ویندوز 2008 و قبل از معرفی نانو سرور ، قابلیت server core  معرفی گردید که نسبت به نانو سرور حجم بیشتری داشته و از تعدای از ابزارهای گرافیکی مدیریتی سرور پشتیبانی می نماید. البته server core هنوز در ویندوز سرور 2016 موجود بوده و بعنوان یک نوع نصب ویندوز در اختیار ما میباشد.در حقیقت میتوان گفت نانو سرور نسخه تکامل یافته server core میباشد که فوق العاده سبک میباشد. ضمنا امکان نصب اکتیو دایرکتوری و استفاده از گروپ پالیسی در آن وجود ندارد.

 

مقایسه server core و نانو سرور

مقایسه سه نوع نصب متفاوت در ویندوز سرور 2016

در تاریخ 17 اکتبر 2017 مایکروسافت نسخه و بیلد جدیدی از سرور 2016 را عرضه کرد که حاوی بهبودها و قابلیتهای جدید در بخشهای نانو سرور ، کانتینرها و مجازی سازی بود. این ورژن نسخه 1709 نام داشت.پیشرفتهای مورد بحث در این ورژن به شرح زیر میباشند :

  •  معرفی نانو کانتینر ( Nano Container )
  • معرفی Server Core Container
  • پشتیبانی از نصب و اجرای لینوکس روی ویندوز سرور
  • معرفی قابلیتی که باعث میشود در بحث مجازی سازی با ویندوز سرور 2016 ، ترافیک بین ماشین های مجازی روی virtual switch  رمزنگاری شود
  • پشتیبانی از نصب داکر (Docker) بعنوان container-as-a-service در داخل ویندوز سرور 2016
  • معرفی قابلیت Storage Replica در ویندوز سرور 2016 و پشتیبانی از server to server replication

معرفی قابلیت Storage Replica

storage replica یک تکنولوژی جدید در windows server 2016 نسخه دیتاسنتر بوده که باعث میشود عمل همانندسازی یا replication بین درایوهای دیسک ، سرورها و یا کلاسترها صورت بگیرد.بوسیله این قابلیت و با mirror کردن اطلاعات سرورهای خود به یک سرور دیگر در یک دیتاسنتر دیگر یا یک سرور در محل یا شهر دیگر میتوانیم نسخه پشتیبان از دیتای خود داشته باشیم و به zero data loss  برسیم. همانند سازی دیتا در سطح بلاک داده یا blocl level انجام میگیرد نه در سطح فایل. این قابلیت volume-base بوده و بر اساس پروتکل SMB V3.1.1 عمل میکند. این تکولوژی با hyper-v و کلاسترینگ مایکروسافت سازگاری داشته وبه راحتی پیاده سازی آن صورت میگیرد. نصب و راه اندازی storage replica از طریق پاورشل انجام میپذیرد.

معرفی کانتینرها در ویندوز سرور 2016

کانتینرها یکی از قابلیتها و تغییرات بزرگ در ویندوز سرور 2016 بوده و جزو مفاهیم مجازی سازی سیستم عامل به حساب می آید.کانتینرها انعطاف پذیری خوبی را در گسترش نرم افزارها و برنامه ها در سازمان ایفا میکند.کانتینرها با معرفی پروژه اپن سورس docker  محبوبیت بیشتری پیدا کرد.عملکرد container شبیه ماشین های مجازی بوده ولی دقیقا مثل آن عمل نمیکند. عملکرد کانتینر به این شکل است که نرم افزار و اپلیکیشن مورد نظر با تمام فایل ها و توابع مورد نیازشان در یک پکیج ایزوله بسته بندی میگردد و درنتیجه در صورت اجرای برنامه مورد نظر در سیستمها و بسترهای مختلف ( فیزیکی ، مجازی و ... ) بدون وابستگی به سیستم عامل میزبان یا زیرساخت مورد نظر ، برنامه اجرا شده و مشکلی پیش نمی آید. کانتینرها در مقایسه با ماشینهای مجازی سبک تر بوده و منابع پردازشی کمتری از سیستم اشغال میکند و همین موضوع باعث میشود تعدا کانتینر بیشتری روی سرور بتوانیم بالا بیاوریم.

کانتینرهای موجود در ویندوز سرور 2016 به دو بخش تقسیم بندی میشوند : کانتینرهای ویندوز سرور و کانتینرهای hyper-v.

 

معماری کانتینر در ویندوز سرور 2016

نسخه های ویندوز سرور 2016

  1. Windows Server 2016 Datacenter
  2. Windows Server 2016 Standard
  3. Windows Server 2016 Essentials

نسخه essential در محیطهای کوچک و SMB که حداکثر 25 کاربر و 50 کلاینت وجود دارد استفاده میشود و در جاهایی که وسعت شبکه بزرگ و تنوع سرویسها زیاد میباشد مورد استفاده نمیباشد. در نسخه datacenter شاهد استفاده این ورژن در محیطهایی هستیم که از قابلیت مجازی سازی سرور hyper-v بصورت گسترده استفاده میکنند. نسخه standard در شرایطی که از مجازی سازی hyper-v  استفاده نکنیم مفید میباشد و تمام امکانات نسخه datacenter را در خود دارد به غیر از سه مورد زیر که فقط در نسخه دیتاسنتر وجود دارد:

  1. قابلیتهای ذخیره سازی Storage Spaces Direct و  Storage Replica
  2. قابلیت امنیتی در مجازی سازی هایپروی مایکروسافت با Shielded Virtual Machines
  3. Networking stack

نسخه های ویندوز سرور 2016

تفاوت دو نسخه استاندارد و دیتاسنتر به روایت تصویر

 

Print
15267 رتبه بندی این مطلب:
4.7

نوشتن یک نظر

افزودن نظر

x