راه اندازی VOIP | مرکز تلفن ویپ

راه اندازی ویپ ، خدمات voip

امروزه استفاده از فناوری های مبتنی بر ویپ (VOIP) یا تلفن تحت شبکه در بسیاری از شرکت ها و دفاتر رایج شده است. این مراکز تلفنی جدید و قدرتمند که در حقیقت نوعی سانترال IP بشمار میروند سرویس های پیشرفته مخابراتی را با قابلیتهای بیشتری نسبت به سانترال های قدیمی و سنتی ارائه میدهند. از مرکز تلفن های شبکه که به IPPBX یا مرکز تلفن VOIP مصطلح هستند میتوان به الستیکس (Elastix) و محصول CUCM سیسکو اشاره نمود. سیستم تلفنی الستیکس امکانات بیشماری داشته و بصورت رایگان ارائه میشود. از قابلیتهای این مرکز تلفن قدرتمند میتوان به ضبط مکالمات تلفن، فکس نرم افزاری، صندوق صوتی، تشکیل اتاق کنفرانس، منشی دیجیتال یا IVR و انتقال تماس اشاره نمود. آخرین ورژن الستیکس نسخه 4 بوده و از این به بعد توسط تیم پشتیبانی آن در ورژن های جدید با نام ایزابل ادامه خواهد داد. ویپ (VOIP) یا Voice Over IP که به تلفن تحت شبکه نیز شهرت دارد به تکنولوژی و سرویس هایی اشاره دارد که با استفاده از بستر شبکه و یا اینترنت، انتقال صدا و مکالمات تلفنی رو میسر نموده و صرفه اقتصادی نیز به همراه دارد. در سیستم تلفنی VOIP تماس های تلفنی بر خلاف تلفن های سنتی که آنالوگ میباشند بصورت دیجیتال و از طریق پروتکل TCP/IP در بستر شبکه جابجا میشود و دیگر مجبور به استفاده از سیم مسی برای اتصال و ارتباط تلفنی نخواهیم بود.

نصب و راه اندازی voip

خیلی از شرکتهایی که دارای شعب و دفاتر مختلف در شهر یا کشورهای مختلف میباشند با نصب و راه اندازی سیستم VOIP در داخل و یا بین دفاتر خود، ارتباطات تلفنی خود را برقرار میکنند که صرفه اقتصادی بسیاری برای آنها به همراه دارد. در ارتباطات تلفنی VOIP محدودیت جغرافیایی  مطرح نمی باشد و تنها لازمه ارتباط تلفنی ویپ، ارتباط شبکه ای پایدار بین دو یا چند نقطه میباشد. مزیتی که در سیستمهای تلفنی VOIP وجود دارد در صورت وجود کابل کشی در شبکه برای اتصال تلفن های ویپ به شبکه دیگر نیاز به کابل کشی مجدد نبوده و امکان اتصال تلفن ویپ به کابل شبکه موجود وجود دارد. به عبارت دیگر کامیپوتر و تلفن ip  موجود از طریق یک کابل شبکه واحد، همزمان به شبکه متصل میشوند.

مرکز تلفن تحت شبکه (IPPBX)

هسته اصلی معماری voip را IPPBX  تشکیل میدهد. IPPBX از سانترال های تلفن سنتی ایده خود را گرفته اند. در سانترال تلفن که به PBX  نیز معروف هستند از یک طرف خطوط تلفن شهری وارد این دستگاه شده و سپس خطوط داخلی از طرف دیگر از طریق تلفن به PBX  متصل میشوند.PBX  در این میان نقش واسط و مدیریت تماس ها را بین داخل و خارج سازمان ایفا میکند. در IPPBX  که به آن مرکز تماس IP  هم گفته میشود بجای اینکه از یک PBX  سخت افزاری و غیرهوشمند برای مدیریت تماس ها استفاده شود از یک مرکز تماس مبتنی بر پروتکل IP  که قابلیت پیاده سازی روی سرور را دارد استفاده میشود. در IPPBX میتوان تعداد نامحدود داخلی در شبکه تعریف نمود ، هزینه کابل کشی بسیار کاهش میابد و امکان ارتباط تلفنی صوتی و تصویری بین شعب و دفاتر یک سازمان با استفاده از بستر شبکه و اینترنت میسر میشود. از قابلیتهایی که مرکز تماس تلفن IP دراختیار ما میگذارد میتوان به امکان برگزاری کنفرانس تصویری بین چند نفر، قابلیت ضبط مکالمات، امکان ایجاد و تعریف پاسخگویی خودکار یا IVR، تعریف موزیک انتظار، انتقال تماس به شماره ای خاص، قابلیت فکس سرور مجازی برای داخلی ها و موارد دیگر اشاره کرد.

معرفی Cisco Unified Communication 

 Cisco Unified Communication یا سیسکو UC یک سیستم ارتباطی ip-based بوده که صدا، تصویر، دیتا و برنامه ­ها را با خود مجتمع کرده است. با راهکار UC سیسکو مرزهای جغرافیایی برداشته شده و افراد در مکان­های مختلف توانایی تماس صوتی و تصویری امن با یکدیگر را خواهند داشت. هدف Cisco UC اتصال افراد با یکدیگر از طریق گوشی تلفن، تبلت و کامپیوتر جهت استفاده از سرویس­های Collaboratoion (تماس تلفنی، ویدئو کنفرانسینگ، voice mail، دسکتاپ شیریرنگ، پیام رسانی) فارغ از مکان آنها می­باشد. این امر به راحتی باعث توسعه بیزینس سازمان­ها به دلیل ارتباطات یکپارچه و راحت­تر افراد در داخل و خارج از سازمان می­شود. معماری Cisco UC در 4 لایه خلاصه می­شود:

  1. لایه Infrastructure: این لایه تلفیقی از سوئیچ، روتر و voice gateway ها می­باشد. این لایه وظیفه انتقال صوت، تصویر و دیتا را بین شبکه­ های مختلف به عهده دارد.
  2. لایه مدیریت تماس (call control): این لایه وظیفه call-processing (پردازش تماس) و مدیریت نرم افزار CUCM را به عهده دارد.
  3. لایه Application که بوسیله برنامه هایی مانند  Cisco unity و Cisco Jabber توانایی این را دارند تا از هرجایی در شبکه قابلیت­های بیشتری را به مجموعه قابلیت­های Cisco UC به کاربر نهایی اعطا کند.
  4. لایه Endpoint: این لایه Application را به کاربر تحویل می­دهد که شامل آی پی فون و نرم افزار آی پی فون می­باشد. Cisco UC از پروتکل­های مختلفی برای اتصال تجهیزات آی پی فون مانند SCCP,H.323 و Sip پشتیبانی می­کند.

تلفن ویپ سیسکو

سیسکو CUCM

CUCM یا Cisco Unified Communications Manager مرکز تلفن پیشرفته سیسکو بوده و پایه و اساس سرویس های Collabration  سیسکو میباشد. محصول Cisco CUCM با فراهم آوردن ارتباطات صوتی، تصویری و دیتا بر مبنای IP سالهاست که در صنعت Collabration ، ارتباطات و همچنین ویدئو کنفرانس بعنوان شرکت پیشرو جایگاه خود را حفظ کرده است.  نام قبلی CUCM سیسکو Unified CallManager میباشد. CUCM که هسته اصلی راهکار Cisco Collabration میباشد پلتفرم پیشرفته کنترل تماس و ارتباطات یکپارچه سیسکو بوده و میتوان گفت  قدرتمندترین سیستم تلفنی VOIP میباشد. یکی از نقاط قوت CUCM سازگاری کامل آن با تجهیزات، سوئیچ های سیسکو و یکپارچگی با دیگر محصولات سیسکو میباشد. طبق گزارشات گارتنر سیسکو سالهاست که لیدر محصولات Unified Communications میباشد. CUCM هسته اصلی پردازش تماس های تلفنی VOIP ومسیریابی تماس ها میباشد.

قابلیت های مرکز تلفن CUCM

  1. پردازش تماس تلفنی : شامل آغاز تماس، مسیریابی تماس و پایان دادن به تماس­ها می­باشد.
  2. مدیریت Signaling:  ایجاد Signaling بین آی پی فون­ها، gatewayها و...که به آن call control می­گوییم.
  3. مدیریت Dial plan: این بخش شامل لیست­های قابل برنامه ریزی است که CUCM برای Call-Routing از آن بهره می­برد.
  4. مدیریت Hold، ترانسفر، فوروارد، کنفرانس، speed dial، redial، Call park و خیلی قابلیت­های دیگر آی پی فون­ها
  5. قابلیت بک آپ و ری­ستور (restore) دیتابیس CUCM
  6. قابلیت صف تماس (Call Queuing)
  7. قابلیت integrate شدن با راهکارهای بیزینسی سیسکو مانند webex, سیسکو jabber و Cisco Contact Center
  8. قابلیت پیاده سازی cucm بصورت کلاستر ( حداکثر 20 سرور) که یک سرور بعنوان Publisher عمل میکند
     
     

سیستم تلفنی الستیکس

از مرکز تلفن های محبوب و open source میتوان به الستیکس اشاره نمود. الستیکس (Elastix) سیستم تلفنی کدباز بوده که بر پایه استریسک بوجود آمده است.  استریسک یک سیستم تلفنی کدباز بوده که ابتدا توسط Digium بوجود آمده و توسعه داده شده است. استریسک بر روی لینوکس و یونیکس پیاده سازی شده و نیاز به سخت افزار خاصی جهت راه اندازی نمیباشد. سیستم تلفنی الستیکس دارای قابلیت های کاملی میباشد و با نصب و پیاده سازی اصولی این IPPBX بسیاری از نیازهای ویپ درون و برون سازمانی ما برطرف خواهد شد. واسط کاربری الستیکس freepbx بوده  که وب بیس میباشد و بوسیله آن به راحتی میتوان به الستیکس متصل شده و آن را مدیریت و تنظیم نمود. راه اندازی elastix هم روی سرور فیزیکی امکانپذیر است و هم بصورت ماشین مجازی که طبق شرایط موجود در دیتاسنتر قابل پیاده سازی میباشد.

مشخصات سخت افزاری سرور الستیکس بر اساس پارامترهایی مانند تعداد تماس هاس همزمان، تعداد داخلی ها، ضبط مکالمات تلفنی، و تعداد خطوط تلفن (شهری) تعیین میشوند. در سرور الستیکس محدودیتی برای تعداد داخلی ها وجود نداشته که این خود یک مزیت بزرگ محسوب میشود. سیستم تلفنی elastix برای ارتباط با خارج از شبکه یعنی خطوط شهری از گیت وی های ویپ ویا کارت های تلفنی که در دو نوع E1 و یا آنالوگ FXO موجود میباشند استفاده میکند. به این منظور یک  کارت تلفنی که دارای پورت FXO میباشد خریداری میشود و روی سرور الستیکس نصب میشود و خطوط تلفن آنالوگ به پورتهای FXO آن متصل میشود.

 

 کارت تلفن FXO/FXS اپن وکس

 کارت تلفن FXO/FXS اپن وکس

 

قابلیتی در کارت های تلفنی وجود دارد که دارای چیپ سخت افزاری خاصی با نام DSP می باشند که کیفیت مکالمات را بهبود بخشیده و حالت اکو را از صدا حذف می کند. به این قابلیت Echo Canceller نیز میگویند. این کارت ها معمولا با اسلات PCI   PCI-E یا عرضه می شوند و با تعداد پورت های مختلف جهت اتصال خطوط آنالوگ شهری طراحی و عرضه شده اند. البته نوع E1  این نوع کارت ها نیز موجود بوده و به ازای هر پورتE1  روی کارت مزکور 30 تماس همزمان قابل دریافت می باشد. از برند های معروف کارت تلفنی می توان به سنگوما (Sangoma) و اپن وکس (Openvox) اشاره نمود.

 

خدمات نصب و راه اندازی مرکز تلفن Cisco CUCM

  • نصب و راه اندازی راهکار CUCM سیسکو
  • راه اندازی قابلیت چت و انتقال فایل شبیه یه تلگرام

  • اتصال خطوط تلفن شعبات سازمان­ها به هم

  • راه اندازی خطوط شهری SIP,E1 و خطوط FXO

  • راه اندازی IVR

  • راه اندازی ضبط مکالمه برای داخلی­ ها

  • پیاده سازی Cisco jobber

  • راه اندازی voice mail و فکس سرور تحت وب

  • راه اندازی کنفرانس ویدئویی با CMS یا Webex

مقالات مرکز تلفن تحت شبکه ( VOIP )
انواع کابل شبکه
مهدی

انواع کابل شبکه

کابل شبکه چیست؟

در توضیح اینکه کابل شبکه چیست و یا دلیل استفاده از آن چیست به صورت مختصر می توان گفت کابل شبکه رسانه ای است که ما می توانیم به کمک آن اطلاعات را از یک دستگاه ( کامپیوتر ، سرور و ... )  به دستگاه دیگری در شبکه محلی ( LAN ) منتقل کنیم.در حقیقت کابل شبکه یک محیط انتقال یا رسانه انتقال میباشد که بوسیله آن دیتا منتقل میشود.کابل های زوج به هم تابیده یا مسی از پرمصرف ترین کابل های شبکه بشمار می آیند.کابل های مسی شبکه در گروه ها یا category های مختلف تولید شده که پرمصرفترین آن کابل cat5e و cat6 میباشد.البته کابل های مسی شبکه از لحاظ نوع پوشش و محافظ کابل به چند نوع مختلف نیز تقسیم بندی میشند که انواع کابل utp ، stp ، sftp ، fftp را شامل میشوند. کابل utp ساده ترین نوع کابل ها بوده که محافظ خاصی ندارد و ولی دیگر کابل ها دارای پوشش آهنی بافته شده و یا فویل آلمینیومی میباشند.

انواع کابلهای شبکه

به طور کلی در ارتباطات بین نودها در شبکه های کامپیوتری و صنایع آی تی سه نوع کابل شبکه وجود دارد که هرکدام ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند. کابل کوکسیال که از خیلی سال پیش مورد استفاده بوده ولی در حال حاضر کمتر در شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرد.کابل فیبر نوری که پهنای باند بسیار بالایی برای انتقال اطلاعات مخصوصا در مسافت های راه دور دارد و کابل مسی شبکه که متداول ترین کابل برای استفاده در شبکه های امروزی میباشد.

1-کابل کواکسیال : مناسب سیستمهای انتقال تصویر و سیستمهای مخابراتی بدلیل دارابودن پهنای باند بالا

2- کابل فیبر نوری : دارای پهنای باند بسیار بالا در ارتباطات

3- کابل زوج به هم تابیده مسی ( کابل شبکه UTP ,STP , FTP ) : کابل utp کابل ساده و بدون محافظ میباشد. در کابل stp به دور تک تک هر زوج کابل ، یک پوشش زرورق فلزی وجود دارد ولی در کابل ftp یا Foiled Twisted Pair به دور چهارزوج یک پوشش فلزی کلی وجود دارد.پوشش و محافظ فلزی دور رشته های کابل برای جلوگیری از تداخل امواج الکترومغناطیس در کارکرد سیگنال های عبوری از کابل میباشد.

کابل کواکسیال (کابل های هم محور)

امروزه از این کابل ها به دلیل بالا بودن هزینه خرید و نصب ، مشکل و سخت بودن نصب آنها نسبت به سایر کابل ها ، پشتیبانی نکردن دستگاه ها از این کابل ها و سرعت پایین تر آنها نسبت به سایر کابل های شبکه ، کمتر استفاده شده و یا به طور کلی اصلا استفاده نمی شود.(برای آنتن های آنالوگ و دیجیتال از این نوع کابل ها استفاده می کنیم.) از مزایای این کابل ها می توان به پهنای باند بالای آنها و همچنین مقاومت بالای آنها در برابر نویز اشاره کرد.

 

کابل کواکسیال

کابل فیبر نوری

کابل های فیبر نوری گران قیمت هستند و بدلیل اینکه اطلاعات در این کابل ها با سرعت نور جابجا می شود سرعت انتقال اطلاعات در این کابل ها فوق العاده بالا می باشد و به همین دلیل از این کابل ها بیشتر برای شبکه های پرسرعت استفاده می شود.ساختار این کابل ها بدین صورت است که یک رشته باریک و بلند و شفاف از جنس شیشه و پلاستیک در آنها بکار برده میشود تا بتواند نور را که از یک سر آن وارد میشود از سر دیگر آن خارج کند به همین دلیل سرعت انتقال اطلاعات در این کابل ها بسیار زیاد می باشد.باید توجه داشت کابل های فیبر نوری بسیار حساس می باشند و با کوچکترین ایراد مانند خراشیدگی یا شکستگی در میان راه دچار افت سرعت و یا قطعی شبکه می شوند.در صورت قطعی کابل فیبر نوری در مسیر و یا آسیب دیدن آن و برای اصلاح آن در محل شکستگی یا قطعی از جوش فیبرنوری یا فیوژن فیبر نوری استفاده میشود.

 

پچ کورد فیبر نوری

نمونه کابل فیبر نوری که بصورت پچ کورد تهیه شده است

کابل زوج به هم تابیده

کابل های زوج به هم تابیده (Cable Twisted Pair ) رایج ترین نوع کابل های شبکه هستند که ما هر روزه با آنها سروکار دارم و از آنها برای اتصال کامپیوتر ها به یکدیگر یا دستگاه های شبکه به سوئیچ ها و روترها از آنها استفاده میکنیم. همین کابل هایی که هر روز در منازل خود از آنها استفاده می کنیم کابل های زوج به هم تابیده یا UTP نام دارند.دلیل نام گذاری این کابل ها به زوج به هم تابیده این است که این کابل ها از چندین رشته سیم که به یکدیگر بافته شده اند تشکیل می شوند.سوکتی که در این کابل ها استفاده می شود RJ45  نام دارد. کابل های زوج به هم تابیده بر اساس پارامترهایی مانند تعداد سیم هایی که داخل هر کابل بکار رفته ، میزان تابیدگی سیم ها و روکش های مختلفی که برای آنها بکار رفته تقسیم بندی می شوند.جنس این کابل ها اکثرا از مس بوده و به همین دلیل به کابل های مسی نیز معروف بوده و شناخته می شوند.

 

کابل شبکه cat6

کابل شبکه cat6 و زوج سیم های بهم تابیده شده

 

دسته بندی کابل های شبکه که از نوع زوج به تابیده هستند و معروفترین و پرکاربردترین کابل های شبکه در بازار هستند به شرح زیر میباشد :

  1. کابل شبکه Cat5
  2. کابل شبکه  Cat5e
  3. کابل شبکه Cat6
  4. کابل شبکه Cat6A
  5. کابل شبکه Cat7
  6. کابل شبکه Cat7A
  7. کابل شبکه Cat8

کابل شبکه Cat5

کابل شبکه Cat5 با استاندارد 100BASE-TX شناخته شده و حداکثر سرعت 100 مگابیت در ثانیه را برای ما فراهم میکند.کابل Cat5e نیز همان استاندارد کابل Cat5 را دارد ولی با 1000BASE-T شناخته میشود .ولی بدلیل استفاده از چهار زوج یا هشت رشته کابل موجود در کابل توانسته به سرعت 1 گیگابیت در ثانیه برسد.در کابل Cat5 ما فقط از دو زوج یا چهار رشته کابل استفاده میکنیم که دو رشته کابل برای ارسال دیتا و دورشته کابل برای دریافت دیتا مورد استفاده قرار میگیرد.کابل شبکه  cat5 بدلیل منسوخ شدن کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.

کابل شبکه Cat6

طبق مشخصات مندرج شده در استاندارد TIA/EIA-568-B ، کابل شبکه Cat6 با 10GBASE-T شناخته شده ، ضخامت کابل ها نسبت به Cat5 و Cat5e بیشتر شده و شاهد پیچش بیشتر کابلها هستیم.در کابل های Cat6 بدلیل نویزپذیری کمتر و تحمل فرکانسی بالاتر ( فرکانس 250 مگاهرتز ) توانایی ارائه سرعت 10G را دارد.البته لازم به ذکر است سرعت 10 گیگ تا فاصله 50 متری میتواند بدست آید و بدع از آن دچار افت و کاهش سرعت در کابل شبکه خواهیم بود.

کابل شبکه Cat6a

کابل شبکه Cat6a دارای تحمل فرکانسی 500 مگاهرتز بوده و در مقایسه با کابل Cat6  تا فاصله 100 متری قابلیت ارائه سرعت 10G را دارد در حالی که کابل Cat6 در بهترین حالت تا فاصله 37 تا 50 متری توانایی ارائه سرعت 10G را دارد.

کابل شبکه Cat7

کابل شبکه Cat7 نیز سرعت 10 گیگابیت در ثانیه را همانند کابل Cat6  ارائه میکند ولی تست هایی که در لابراتوار برای آن انجام گرفته نشان داده این کابل توانایی ارائه سرعت 40G با کابل 50 متری و 100G در فاصله 15 متری را دارد.کابل Cat7  از کانکتورها و سوکتهایی با استاندارد GG45 استفاده میکند. کابل Cat7  دارای توانایی عبور فرکانسی 600 مگاهرتز را دارد.

رنگ بندی کابل شبکه

همه کابل های شبکه که در بالا معرفی شد دارای چهار زوج سیم مسی یا هشت رشته سیم بوده که هر رشته سیم درون کابل شبکه رنگ مخصوص خود را دارد تا در مواقع سوکت زدن کابل و یا کیستون زدن کابل ها جابجا نشوند و همچنین طبق استاندارد عمل کرد.دو استاندارد رنگ بندی برای اتصال کابل شبکه به سوکت RJ45 و کیستون وجود دارد که T-568A و T-568B  نام دارند که معمولا از استاندارد T-568B استفاده میگردد.در این استاندارد رنگ بندی کابل شبکه در هنگام پانچ سوکت شبکه و یا کیستون طبق تصویر زیر میباشد :

 

رنگ بندی کابل شبکه

 

در استاندارد 568B که معمول ترین استاندارد میباشد و در بیشتر پروژه های پسیو شبکه از این استاندارد تبعیت میکنند برای اینکه رنگ بندی کابل در هنگام پانچ سوکت rj45 صحیح باشد طبق تصویر بالا عمل مکینیم. یعنی سوکت rj45 را دردست میگیریم و در حالی که ضامن آن به طرف زیر میباشد از سمت چپ سوکت ، رنگبندی کابل  شبکه طبق ترتیب زیر را درون کابل اتصال میدهید :

  1. سفید نارنجی
  2. نارنجی
  3. سفید سبز
  4. آبی
  5. سفید آبی
  6. سبز
  7. سفید قهوه ای
  8. قهوه ای
Print
23751 رتبه بندی این مطلب:
3.7

نوشتن یک نظر

افزودن نظر

x